Sådan læser du et p-skilt

13. april 2023
Copark parkeringsselskab - bliv klogere på parkering

Du har sikkert stået foran et blåt parkeringsskilt og været i tvivl om, hvordan skiltet skulle forstås. Her får du et par gode råd, der gør p-skilte på offentlige parkeringsområder lettere at kode, så du ikke står med samme problem igen. Husk, det kan koste dyrt at misforstå et p-skilt.

En god tommelfingerregel er, at hvis p-skiltet består af en hovedtavle og en eller flere undertavler, skal du altid læse skiltet oppefra og ned. Hovedtavlen er altid den øverste tavle på parkeringsskiltene, ligesom mange andre færdselstavler. Formålet med hovedtalen er at oplyse om alt fra advarsler, vigepligter og forbud. Undertavler anvendes til at præcisere, indskrænke og udvide hovedtavlens betydning i form af tekst, tal eller symboler. For eksempel kan et “parkering forbudt”-skilt indeholde en undertavle med nedadrettede- eller opadrettede pile-symboler samt tekst og tal.

Danmark er ikke et slaraffenland, når det kommer til regler om parkering. Kender du ikke til reglerne for parkering med bil, kan du læse mere om p-reglerne her.

Hvordan aflæser jeg pilene på skiltene?

Ofte er færdselstavler udstyret med forskellige symboler, såsom en eller flere pile, der fortæller, hvilken retning skiltet gælder. Disse pile forekommer ofte på en undertavle til et “parkering forbudt”-skilt. Er pilen nedadrettet, gælder skiltet fra standeren og bagud til forrige vejkryds, men er pilen opadrettet, gælder skiltet fra standeren og til næste vejkryds.

Hvorfor indeholder p-skiltet klokkeslæt?

Udover pile er der nogle gange på p-skiltets undertavle anført et eller flere tidsrum. Det betyder, at skiltet kun gælder i bestemte tidsrum. Denne undertavle kan forekomme på parkeringsområder med tidsbegrænset parkering.

  1. Står klokkeslættene med hvid skrift uden parentes, gælder disse kun i hverdage.
  2. Er klokkeslættene sat i parentes, gælder disse på lørdage.
  3. Står klokkeslættene med rød skrift, gælder disse søn- og helligdage

Husk at nogle bestemte dage, såsom nytårsaftensdag og grundlovsdag er ikke officielle danske helligdage. Det betyder, at hvis nytårsaftensdag eller grundlovsdag er en hverdag, så gælder klokkeslættet i hvid skrift uden parentes. Men hvis nytårsaftensdag er en lørdag, så gælder klokkeslættet i hvid skrift i parentes.

Hvis der ikke er anført noget klokkeslæt, gælder p-skiltet alle døgnets timer. Det betyder, at parkeringspladsen har tidsbegrænset parkering alle døgnets timer og ikke i bestemte perioder. Det kan desuden betyde, at parkeringspladsen ikke har begrænset parkering i alle døgnets timer.

Husk at tjekke om der er anført et klokkeslæt på p-skiltet eller dets undertavle, ellers kan det koste dig dyrt.

 

sådan laeser du et p-skilt

Sådan læser du ovenstående p-skilt

  1. Den øverste tavle, som er hovedtavlen, viser, det er et parkeringsområde
  2. Den første undertavle, der befinder sig under hovedtavlen, viser, at man kan parkere op til 1 time gratis ved brug af p-skive i tidsrummet kl. 07-18 på hverdage, kl. 07-17 på lørdage og kl. 07-13 på søn- og helligdage.
  3. På skiltet er der lokal tidsbegrænsning. Du kan ikke holde mere end 1 time indenfor tidsbegræsningen. Udenfor de angivne tidsrum må du holde i mere end 1 time, indtil næste tidsbegrænsning starter.

Ovenstående skilt viser, hvordan et offentligt parkeringsskilt eventuelt kan se ud i en by med lokale tidsbegrænsninger.Disse tidsbegrænsninger findes oftest på forretningsstrøgene.

Som bilist er det vigtigt altid at være opmærksom på, at den lokale tidsbegrænsning for parkering kan variere. Det er også afgørende at forstå, at når du beslutter dig for at parkere, påtager du dig ansvaret. Derfor er det altid nødvendigt at læse og forstå indholdet af det specifikke p-skilt på parkeringsområdet, inden du vælger at parkere.

Regler for parkering, skiltning, p-vagter, lokal tidsbegrænsninger, handicapparkering, kantstensparkering mv., kan variere fra kommune til kommune, besøg derfor den pågældende kommunes hjemmeside for mere information.

Parkeringsreglerne er på eget ansvar, og vi tager ikke forbehold for eventuelle ændringer.

Læs mere: hvor du kan parkere gratis i København, hvis du skal opleve storbyen med din bil.